Περιηγηθείτε εάν είστε άνω των 18 & συμφωνείτε με την πολιτική της ιστοσελίδας.
Ειμαι ανω των 18 ετων
Εξοδος
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
Μάθε περισσότερα \
Απορριψη
close
μήνυμα συστήματος

ιστορία ιστορία

το νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης

Εδώ και 3 γενιές αμπελουργοί, το 1900 περίπου ο παππούς Κωνσταντίνος ξεκίνησε την ενασχόληση του με τα αμπέλια στις Αρχάνες Ηρακλείου. Στη συνέχεια ο πατέρας Αριστείδης βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του και έχοντας αποκτήσει εμπειρία 25 χρόνων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, απέκτησε το 1954 την έκταση 220 στρεμμάτων στα Καστελλιανά στους πρόποδες των Αστερουσίων, που απαρτίζονταν κυρίως από τα μοναστηριακά κλήματα της Σιναϊτικης μονής των Αγίων Αποστόλων, προσθέτοντας καλλιέργειες όπως ελαιώνες και φιστίκια κελυφωτά.

O παππούς Κωνσταντίνος Στραταριδάκης σε φωτό του 1942 ατενίζει τους αμπελώνες του.
O παππούς Κωνσταντίνος Στραταριδάκης σε φωτό του 1942 ατενίζει τους αμπελώνες του.
O Αριστείδης Στραταριδάκης με ένα από τα πρώτα τρακτέρ MAN που ήρθε στην Κρήτη (1955).
O Αριστείδης Στραταριδάκης με ένα από τα πρώτα τρακτέρ MAN που ήρθε στην Κρήτη (1955).
Η προσωπική ενασχόληση  με τους  οικογενειακούς αμπελώνες περνά από γενιά σε γενιά. Ο Αριστείδης  Στραταριδάκης  σε φωτό του 1962.
Η προσωπική ενασχόληση με τους οικογενειακούς αμπελώνες περνά από γενιά σε γενιά. Ο Αριστείδης Στραταριδάκης σε φωτό του 1962.
ιστορία

Η οικογένεια δημιούργησε με αγάπη για τη γη και σεβασμό στην παράδοση μια έκταση 500 στρεμμάτων (50 εκτάρια) που περιλαμβάνει ένα αμπελώνα 250 στρεμμάτων (25 εκτάρια). Έναν από τους μεγαλύτερους ενιαίους αμπελώνες στην Κρητική γη. Κάνοντας ένα βήμα ακόμη προς το όνειρο να μετατραπεί η πρώτη ύλη σε ένα ατελείωτο γευστικό ταξίδι, στις αρχές του 2006 ξεκίνησε η κατασκευή του οινοποιείου και ολοκληρώθηκε το 2007 οπότε και άρχισε η πλήρης λειτουργία του.

Με στόχο τα κρασιά υψηλής ποιότητας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το «terroir» στο οποίο έχουν καλλιεργηθεί τα αμπέλια που έχουν ενσωματώσει τις γεύσεις του, το οινοποιείο σηματοδοτεί τη βασική φιλοσοφία της οικογένειας, τον αρμονικό συνδυασμό του παραδοσιακού με το σύγχρονο. Αποτελεί μια σημαντική στάση στο δρόμο του κρασιού και αξίζει να σημειωθεί ότι το “Oινοποιείο Στραταριδάκη” είναι το νοτιότερο της Γηραιάς Ηπείρου.

"ένα βήμα προς το όνειρο να γίνει η πρώτη ύλη ένα ατελειώτο γευστικό ταξίδι "
ιστορία ιστορία
ο τόπος
ιστορία
ο τόπος

Τα Καστελλιανά είναι το χωριό της επαρχίας Μονοφατσίου στις παρυφές της νοτιοανατολικής Μεσαράς είναι χτισμένο στη βόρεια ρίζα των Αστερουσίων και σε απόσταση 48 χλμ. νότια από το Ηράκλειο. Πήραν την ονομασία τους από τον επιβλητικό και αρχαιοκατοικημένο Κάστελο, όπου επί Βενετοκρατίας ήταν κτισμένο το περίφημο φρούριο "Castel de Belvedere", πάνω στο οποίο ήταν η έδρα της ομώνυμης Καστελανίας Belvedere (η λέξη σημαίνει Καλλιθέα) και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τους πρώτους αιώνες του αγώνα για εδραίωση της βενετσιάνικης κυριαρχίας στην Κρήτη. Το ύψωμα είναι απομονωμένο και απόκρημνο από όλες τις πλευρές, εκτός από τη νοτιοανατολική απ' όπου γίνεται η ανάβαση.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προς την κορυφή γίνεται μέσα σε ελαιώνες. Ανεβαίνοντας από τη νότια πλευρά του λόφου προς την κορυφή, θα συναντήσετε τα ερείπια του ενετικού "Castel de Belvendere" και τα ερείπια πολλών βυζαντινών εκκλησιών. Η θέση του υψώματος δικαιώνει την ονομασία, καθώς η θέα απ΄την κορυφή είναι πανοραμική και απολαμβάνεις την υπέροχη θέα  του Μεσαρίτικου κάμπου και την εικόνα της φιδίσιας κοίτης του αρχαίου «Ποθωρέα» (Αναποδάρης ποταμός)